Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Dél-Európában, a Földközi-tenger mellékén honos, igen elterjedt, így nálunk is, néhol a termesztésből kivadultan is előfordul. A középkori kolostorkertek megbecsült gyógynövénye volt.

Érdekesség

A Salvia név a latin "salvus" (ép, egészséges) szóból származik. Ez az elnevezés arra utal, hogy a zsálya az egészséget helyreállító hatással rendelkezik.

Egyes törzsek mind a mai napig használják szájöblögetőnek, illetve a leveleket "fogkefének".

Jellemzés

A virágzás ideje alatt a teljesen kifejlett leveleit gyűjtik, szellős helyen szárítják vékony rétegbe kiterítve. Az így nyert fűszer illata kellemes, íze aromás, kissé kesernyés.

Fajtái

Zsályának mintegy 450 faja létezik, ezek közül a legfontosabbak: muskotályzsálya (gyümölcslevek és omlettek fűszere), ananászzsálya, gyümölcszsálya (kellemes egzotikus gyümölcsökre emlékeztető illata van).

Eltarthatóság, tárolás

A friss fűszernövény kitűnően nevelhető cserépben. A szárított levelek tárolásánál alkalmazzuk a már jól ismert szabályokat, azaz tartsuk száraz, hűvös, fénytől védett helyen, légmentesen záródó edényben.

Elkészítés, felhasználás

Zsályával fűszerezhetünk zsíros húsételeket és azok körítéseit (kacsa, liba, pulyka, vadhúsok, hústöltelékek), pástétomokat, főtt tésztákat, salátaönteteket, halakat és szárnyasokat.

A friss levelekkel gyönyörűen díszíthetjük ételeinket.

Vitaminok, ásványok

A zsálya tartalmaz illóolajat (tujon, borneol, cimol, eukaliptol, kámfor), cseranyagot, keserűanyagot, gyantát, klorogénsavat, kávésavat.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.