Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Már az egyiptomiak termesztették, tőlük vették át a görögök és a rómaiak. Ázsiában, a Távol-Keleten (egyesek szerint Észak-Amerika nyugati részén) honos, évelő növény. Európában, így hazánkban is csak a XVI. századtól közkedvelt fűszer, a kolostorkertek igen nagyra becsült növénye volt.

Érdekesség

A tárkony a francia konyha kedvelt fűszere. A likőripar egyik aromaanyaga. A tárkonyból készült tea vesetisztító, epehajtó és étvágyfokozó hatású.

Jellemzés

Magas, érdes szárú, felezetlen lándzsa alakú, sima levele van. A fűszer illata az ánizsra emlékeztet valamelyest, íze azonban nem édes, sőt kissé csípős.

Fajtái

A német és a francia tárkony pikánsabb ízű, az orosz viszont erőteljesebben növő fajta. Hozzáférhető friss és szárított formában egyaránt.

Eltarthatóság, tárolás

A friss fűszernövény kitűnően nevelhető cserépben. A szárított leveleket, ha salátákhoz használjuk, áztathatjuk a szárakhoz hasonlóan ecetbe, vagy alkalmazhatjuk a már jól ismert szabályokat, azaz tároljuk száraz, hűvös, fénytől védett helyen, légmentesen záródó edényben.

Elkészítés, felhasználás

Főképp salátákhoz, mártásokhoz, savanyúságok készítéséhez használjuk. Bárány-, ürü-, borjú-, továbbá vad- és szárnyas húsból készült ételek kiváló ízesítője. A zöldbabból készült ételek kiváló zamatot kapnak tőle. Előnyös tulajdonsága még, hogy más fűszerek aromáját is fokozottan kiemeli.

Szárait ecetben eltéve tárkonyecetként ételek ízesítésére használjuk.

Vitaminok, ásványok

A tárkony tartalmaz illóolajat (esztragol, különböző terpének), keserűanyagot, cseranyagot, gyantát.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.