Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Hippokratész és Dioszkoridész korában már gyógyászati célokra használták. Európában a Fölközi-tenger vidékén honos, nálunk napos, cserjés helyeken, erdei vágásokban termő, évelő növény.

Érdekesség

Az oregano nagyon sok más néven is ismeretes: szurokfű, szúfű, varga majoránna, fekete gyopár, vadmajoránna, vargák festő füve, balzsamfű, kaslók.

Jellemzés

Az oregano virágzó, föld feletti hajtását gyűjtik, árnyékban, negyven fokon szárítják. Az így nyert fűszer illata és aromája hasonlít a kakukkfűre és a majoránnára, határozottan illatos, íze aromás, kissé kesernyés.

Fajtái

Az oreganonak egyetlenegy különleges fajtája van az arany oregano. Boltokban szárított, morzsolt, de ma már friss, élőnövény formájában is megtalálhatjuk.

Eltarthatóság, tárolás

A friss fűszernövény kitűnően nevelhető cserépben. A szárított változatára a már jól ismert szabályok alkalmazandók: száraz, hűvös, fénytől védett helyen, légmentesen záródó edényben tárolandó.

Elkészítés, felhasználás

Főként a görög és az olasz konyha kedvelt fűszere. Az oreganoval egyes vidékeken a majoránnát helyettesítik.

Vitaminok, ásványok

Az oregano tartalmaz illóolajat (timol, karvarol, cimol, origanen-tujon-terpinén), cseranyagot, keserűanyagot.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

julcsi1970@citromail.hu

(julcsi, 2009.10.01 12:48)

Szia,nagyon ügyi vagy!Sokat tanultam belőle!