Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A Földközi-tenger mellékén a napos hegyoldalak vegetációját alkotják a kakukkfűmezők. Már az ókorban használtak különböző kakukkfű fajokat, részint fűszerként, részint gyógyszerként. A rómaiak sajtjaikat és boraikat fűszerezték vele, de likőrök készítéséhez is felhasználták. Az ő közvetítésükkel jutott el Pannóniába.

Érdekesség

Latin neve görög eredetű, a "thümosz" szóból fakad, ami azt jelenti: "félelem ellen". Az elnevezés a növény erősítő hatására utal, a római katonák harcba indulásuk előtt kakukkfűvel ízesített bort ittak, és kakukkfűvel készített fürdőt vettek, hogy erőt és bátorságot nyerjenek tőle. Sőt, a kakukkfüvet olyannyira tisztelték és kedvelték, hogy a Szent Gyógyfüvek Varázslatába is belevették, fontos alkotórésze egy olyan receptnek, mely "lehetővé teszi, hogy megpillantsuk a tündéreket".

Jellemzés

A kakukkfű föld felett virágzó hajtását fogyasztják, amely erősen fűszeres, füstös illatú.

Fajtái

A kakukkfű citromillatú, narancsillatú, köményillatú és egyszerű kerti fajtáit különböztetjük meg. Az üzletek polcain mind friss, élő fűszernövényként, mind szárított formában megtaláljuk.

Eltarthatóság, tárolás

Az üzletekben kapható élő fűszernövény igen gyorsan nő, így érdemes ilyet vásárolni. A szárított fűszert tároljuk száraz, hűvös, fénytől védett helyen, légmentesen zárható edényben.

Elkészítés, felhasználás

A francia konyha tipikus fűszere, zamatos fűszerkeverékek alkotója. Adhatjuk sűrűbb levesekhez, szárnyas ételekhez, pácokhoz, mártásokhoz, teákhoz. Mértékkel bánjunk vele, mert frissen igen erős az ízanyaga, ami nagyobb mennyiségben megkeserítheti ételünket.

Vitaminok, ásványok

A kakukkfű tartalmaz illóolajakat (timol, karvakrol, borneol, cimol), cserzőanyagot, keserűanyagot, flavonoidokat, szaponint. Segít csökkenteni a görcsös köhögést, és megszünteti a légutak betegségeinek tüneteit.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.