Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A bazsalikom, más néven a "növények királya", a mentafélékkel áll rokonságban és valószínűleg Indiából származik. Itt "tulasi"-nak hívták és a hindu Krisna és Vishnu istenségeknek szentelték. Nevét a görög basileus szóból eredeztetik, melynek jelentése: király.

Érdekesség

Érdekes, hogy amennyire kedveljük ma a bazsalikomot, annyira tartottak tőle egykor. A görög és római orvosok például az ellenségeskedés és a téboly növényének hitték, és azt tartották, hogy csak úgy lehet nevelni, ha magját szitkok közepette vetik el. Sőt Plinius azt állította: ha ráütünk kővel a bazsalikomra, skorpiók lesznek belőle.

Jellemzés

A bazsalikom napimádó egynyári növény, igen változatos a megjelenése. Levelei lehetnek aprók vagy nagyok, zöldek vagy ibolyás színűek is. Íze jellegzetes, fűszeres, borsos, édeskés.

Fajtái

Több mint 60 fajtája ismert, a teljesség igénye nélkül: görög cserjés bazsalikom, bordó levelű bazsalikom, közönséges bazsalikom (apró levelű), a nagyobb levelű olasz bazsalikom és a legnagyobb, a salátalevelű bazsalikom. Boltokban szárított és friss, élő változataihoz is hozzájuthatunk.

Eltarthatóság, tárolás

Cserepes növényként igen jól nevelhető, így érdemes mindig frisset használni. Szárított változatára a szokásos tárolási módok vonatkoznak: száraz, fénytől védett helyen, légmentesen zárható edényben tárolandó.

Elkészítés, felhasználás

A bazsalikom az olasz konyha egyik legkedveltebb fűszere. Sok szakács édes íze miatt gyakran használja az oregano helyett pizzák, spagetti szószok, levesek, paradicsomlé, öntetek és saláták ízesítésére. Igen kellemes ízt ad frissen vágva, a paradicsomnak. Miután a frissen vágott fűszer a hőkezelés során igen gyorsan elveszti illóolajait, ezért csak a tálalás előtt adjuk az ételekhez. A szárított fűszerre ez nem vonatkozik.

Vitaminok, ásványok

A bazsalikom kellemes íze a leveleken található cellácskákban rejtőzik. Ezekben sokféle hatóanyag van, többek között anethol (mint az ánizsban), estragol (mint a tárkonyban), eucalyptol, eugenol (mint a szegfűszegben és a szegfűborsban) és linalool, melyek nyugtatólag hatnak szervezetünkre.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.