Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Feng shui jelentése és rövid története

2009.07.04

A Feng Shui jelentése a dél-kínai nyelvjárásban szél (feng) és víz (sui). Története több ezer évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor az ősi Kínában az emberek hosszú időn keresztül vándoroltak, és számos helyen telepedtek le újra és újra. Rájöttek, hogy az egyik legfontosabb dolog, amikor új lakóhelyet választanak maguknak, hogy megfigyeljék a természet egyes elemeinek e helyre tett hatását, értékeljék, majd ez alapján meg tudják ítélni, mennyire lesz tartós az épület, mennyire lesz „nyugodt” és „békés”, „egészséges” életük.

 

Valószínűleg nyelvileg a „víz” és „szél” arra utal, hogy a nem megfelelően kiválasztott, magas helyre épített házat rettenetes erővel képes ostromolni az év néhány szakában a hegyek között felgyorsuló szél, míg a túlságosan mélyre, meggondolatlanul megépített épület pedig árvíznek van kitéve. Mivel nem ültek sátorban egy éven keresztül, hogy elemezzék a természet viselkedését a területen, ezért ki kellett fejleszteniük egy megfelelő módszert, amellyel rövidebb idő alatt képesek megfigyelni az őket érdeklő tényezőket.

 

Így jött létre a Feng Shui tudománya, amely több ezer évnyi megfigyelésen, gyakorlaton múlik, és amelyet átsző a kínai hagyomány, kultúra és hit is.

 

A nyugaton fellelhető tudomány, ami kevésbé mély vallási alapokon fekszik – a radiesztézia. Ez ingával vagy varázspálcával történő bioenergia mérésre szolgál. Megállapítható vele például a föld alatti erekből kiinduló káros sugárzás pontos helye, vagy akár az is, hogy hol érdemes megpróbálni kutat fúrni, ha vizet keresünk. Ez a módszer nagyon hatásosan párosítható a feng shuival - kiegészíti azt, illetve megfoghatóbb, kevésbé filozofikus, gyakorlatorientált eszközt ad a nyugati ember kezébe, hogy megértse és használja a feng shuit.

 

Ahogy a régi kínaiak tartották – a ház élőlény, saját energiaáramlással, ugyanúgy lehet beteg vagy egészséges, mint az ember, aki benne lakik.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.