Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mit - Hova - Miért

2009.07.04


A házunkon vagy lakásunkon belül energetikai kiegyensúlyozatlanság, a gyenge csivel rendelkező vagy hiányos területek ellensúlyozására a legkülönbözőbb segédeszközöket alkalmazhatjuk.


Bagua lapok
Olyan nyolcszögletű lapokról van szó, amelyekre az "ég nyomán járó sorrend" látható. Ezt a kombináció képes olyan energiateret létrehozni, ami a Föld harmóniájának megfelel. A jelek vagy kiemelkednek, vagy besüllyednek az alapanyagba, ezáltal jön létre a térharmónia. Előnyös, ha a jólét méretét hordozza. Átlagosan 1-2 m-nyi területre képes hatni. Lényeges, hogy a Hírnév jele (két folyamatos vonal között egy megszakított) a Dél égtáj felé legyen forgatva, vagy ha állítva van, akkor felfelé nézzen.
Anyagát tekintve lehet réz, arany, ezüst. Készül üvegből is, ekkor a különben Jang alakzat Jin jellemzőkkel is kiegészül, az üveg színe zöld (béke, nyugalom), kék (biztonság, tisztelet) barna (takarékos) energetikai minőséget fogja növelni. Rejtetten használható eszköz.

Pénzérmék
Kedves szokás Kínában piros papírba csomagolt pénzérméket ajándékozni. Az ajándék jelentése: gazdagságot kívánok neked mindhárom síkon. Az érmék alakja és anyaga viszont nem mindegy. A gazdagság energiaterét csak az az érme képes létrehozni amelyek: kör alakú, és közepén egy négyszögletes lyuk van. A kör a Jin megtestesülő világ a négyszög a Jang a szellemiség. Vagyis a szellemiségnek (léleknek) ruhája az érme anyaga és alakja, más szóval szellemünk ruhája a test. Az érméken olvasható feliratok fokozzák az érme kedvező hatását.
A fentiek alapján nyílván világos, hogy az általunk forgalmazott pénzérme igen, míg a fizetéskor használatos pénzérméink általában nem felelnek meg ennek a célnak. Az érme hagyományos anyaga réz, ezüst, arany mert ezek a fémek a legjobb energia vezetők.

Gerenda furulya
A tetőszerkezet szögletes keresztmetszetű tartó gerendái nagy hatással vannak a szervezetünkre. Sajnos általánosságban kedvezőtlen térélményeket okoznak. Önsúlyuk és szögletes keresztmetszetük következtében a fejmagasságban jól érzékelhető káros térosztó és hasító hatást fejtenek ki. A lefelé irányuló nyomásuk zavarja az emberi szervezet működését, fokozza a gátoltság, bezártság, korlátozottság élményét. Mintha állandóan fejünkkel vagy homlokunkkal valaminek neki ütköznénk, amit ráadásul nem is látunk. Bizonyos gerendák kellemetlen hatása egészen a mellkasig vagy az ülő ember fejéig is leérnek. A gerenda nyomasztó és akadályozó hatása az anyagától és a térben elfoglalt helyétől nagymértékben függ.

Ho Tu lap
A Ho Tu lap másik elnevezése "sárga folyó terv". Első ránézésre egy olyan négyszögletes vagy nyolcszögletű lapot látunk, aminek az egyik oldalán egy érdekes ábra van. Az ábra pontokból, körökből és egyenes vonalakból áll. Az összekötött jelek az öt mozgást (elem) fejezik ki a Jin és a Jang arányával. Ezért ezt egy tervező eszköz is. Például a Föld elem 5:10 vagyis minden olyan tárgy amire igaz, hogy 5 Jang (egyenes) és 10 Jin (görbe) jellemzővel bír a stabilitás élményét fokozza. Mivel mind az öt elem rajta van így képes 5-10 %-al megnövelni 2 m-en belül mind az öt mozgás minőségét. Általában rézből vagy nemes fémből készítik. Előnyös, ha a jólét méretét hordozza. Lényeges, hogy a Tűz elem jelképe (7:2) felfelé vagy a Dél égtáj irányába legyen fordítva, ekkor van a legnagyobb tere. Rejtetten használható eszköz.

Energia mozgató kettős spirál
Általában rézből, aranyból, ezüstből készül. Két egymásba futó spirálról van szó, mint két rugó. Egy belső spirált körülfog egy külső nagyobb átmérőjű. A terület csíjét mozgatja meg, energia örvényt hoz létre ott, ahová fellógatják. Ha nem lehet fellógatni a plafonra, akkor egy állványra teszik. Az örvénylő energia nem növeli a harmónia szintet, csak mozgásba hozza. Ezért alkalmazása előtt szükséges olyan eszközöket elhelyezni a területen, amelyek odavonják a csít. A folyamatok, felgyorsulását eredményezi. Rejtetten használható eszköz.

Jobb és bal menetű sík spirálok
A jobb és bal menetű sík spirálok fontos szerepet kapnak olyan helyeken, ahol mindenképpen energiát akarunk létrehozni, átváltoztatni.
A jobb sodrású spirál a matériába értelmezhető energiát termel, tehát Jin.
A bal menetű spirál a szellemi (gondolati) energiák képződését segíti elő, vagyis Jang. Rejtetten használható eszköz.

Energia terelő
Feladata a belső terek közötti energia áramlás tudatos irányítása. Rézből, nemes fémekből vagy fából készül, általában háromszöget formáz. A háromszög csúcsa mindegyik irányba két fő és néhány mellék pászmát hoz létre. Ezért az energia terelő egyik csúcsát abba az irányba kell forgatni, ahová az energiát szeretnénk áramoltatni. Így a hat fő pászmából legalább négy energia folyam a kitüntetett fontosságú irányba megvezeti a térben áramló éltető energiákat. Rejtetten használható eszköz.

Üveg bagua lapok
Olyan nyolcszögletű lapokról van szó, amelyekre az "ég nyomán járó sorrend" látható. Ezt a kombináció képes olyan energiateret létrehozni, ami a Föld harmóniájának megfelel. A jelek vagy kiemelkednek, vagy besüllyednek az alapanyagba, ezáltal jön létre a térharmónia. Előnyös, ha a jólét méretét hordozza. Átlagosan 1-2 m-nyi területre képes hatni. Lényeges, hogy a Hírnév jele (két folyamatos vonal között egy megszakított) a Dél égtáj felé legyen forgatva, vagy ha állítva van, akkor felfelé nézzen.
Anyagát tekintve lehet réz, arany, ezüst. Készül üvegből is, ekkor a különben Jang alakzat Jin jellemzőkkel is kiegészül, az üveg színe zöld (béke, nyugalom), kék (biztonság, tisztelet) barna (takarékos) energetikai minőséget fogja növelni.

Üveg Ho Tu lap
A Ho Tu lap másik elnevezése "sárga folyó terv". Első ránézésre egy olyan négyszögletes vagy nyolcszögletű lapot látunk, aminek az egyik oldalán egy érdekes ábra van. Az ábra pontokból, körökből és egyenes vonalakból áll. Az összekötött jelek az öt mozgást (elem) fejezik ki a Jin és a Jang arányával. Ezért ezt egy tervező eszköz is. Például a Föld elem 5:10, vagyis minden olyan tárgy, amire igaz, hogy 5 Jang (egyenes) és 10 Jin (görbe) jellemzővel bír a stabilitás élményét fokozza. Mivel mind az öt elem rajta van így képes 5 - 10 %-al megnövelni 2 m- en belül mind az öt mozgás minőségét. Általában rézből vagy nemes fémből készítik. Előnyös, ha a jólét méretét hordozza. Lényeges, hogy a Tűz elem jelképe (7:2) felfelé vagy a Dél égtáj irányába legyen fordítva, ekkor van a legnagyobb tere.

Tükrök
A tükör vonzza, erősíti, irányítja a térben található éltető energiát. Alkalmazási lehetősége széles skálán mozog. Kiegészíthetik a hiányzó tereket, növelhetik a tér élményét, fényt irányíthatnak az egyik területről a másikra. Így az egymással kapcsolódó területek között növelhetjük az éltető energia (csí) áramlását. A tükör segítségével elterelhetjük a kedvezőtlen energiákat.

Bagua tükrök
Nyolc szögletű fazettázott szegélyű tükör. Alapvetően a jang jellegű: aktív, cselekvő, megváltoztató, megmutatkozó. Hatékonyan óvja és védelmezi a területet a negatív energiáktól.
Állítva vagy fektetve helyezhetjük el, az oldalán lévő letörések prizma jellegéből adódóan képes a fényt szivárványra bontani, és szétszórni a helyiségbe. Kedvező elhelyezés esetén egy pontról akár mind a nyolc területre tudunk szivárványt szórni.
Lehetséges változatai:
Sima fazettázott szélű bagua tükör: szivárványt hoz létre az energiákat egyenesen visszaveri, eltolja.

Piramis
A piramis elhelyezésével az adott területen a tűz, föld elemek szintjét növelhetjük alapvetően, Jang alakzatról van szó, az alapanyagától és színétől függ, hogy a Jin jellemzők milyen mértékben kapnak szerepet. Az alakzatból adódóan képes kitolni a kedvezőtlen energiákat a területről. Legnagyobb tere akkor van, ha az éleit a négy fő égtáj felé tájoltuk.
A borostyánt tartalmazó piramis jelentősen növeli a tűz elem aktuális szintjét.
Egy tömör fa piramisnál a terjeszkedés is érezhetően növekszik, míg egy kőből készült piramisnál a stabilitás szintje is emelhető.
A színtelen optikai-üvegből készült piramis segítségével színterápiás hatásokat lehet elérni. A szivárvány minden színét be lehet állítani.
A színezett üvegből készült piramisok egy bizonyos jellemzőt növelnek, pl.: zöld: béke, nyugalom.
A drágakövekből készült piramisok a kövek rezgését is hordozzák és felerősítik: pl.: hegyi kristály: alapvetően erősíti a hátat, és a hasi idegfonatot.

Optikai-üvegből készült prizma
Prizmát akkor használunk, ha egy területen valamilyen szint szeretnénk megjeleníteni. Azért fontos, hogy optikai-üvegből készüljön, mert annak van a legszélesebb színspektruma, így könnyen beállítható bármely árnyalat. Például: ha a "gyógyító erővel" rendelkező lila szint szeretné egy területre behozni, akkor addig forgassa a prizmát, amíg az megjelenik valamelyik lapján. Ez sokkal egyszerűbb megoldás, mintha egy lila színű tárgyat vásárolna, és elhelyezné a területen.

Kék üveg félgömb
A terjeszkedés (fa) és a ragyogás (víz) Jin térélményét fokozza az adott területen. Ajánljuk fürdőszobákba és olyan vizes helyiségekbe, esetleg kertekbe, ahol a réz jobb menetű síkspirál nem használható esztétikai okok miatt.

Kristálygömb
Sima cseppentett ólomkristály gömb.
Segíti a területen a jótékony energiák gyarapodását, oda vonzza a csit. A belsején keresztül haladó fényt elemeire bontja és szétszórja. Mivel egy megdermedt folyadékról van szó, jelentős felületi energiával, feszültséggel bír, a környezetébe folyamatosan vibráló, rezgő teret hoz létre, megforgatja az éltető energiát. A sima változatnál a szivárvány hatás kevésbé észlelhető, mint a csiszolt változatnál. Bármelyik területre elhelyezhető.
Változatai:
Csiszolt ólomkristály gömb (egyéb csiszolt csillár alkatrész)
A rajta áthaladó és környezetében mozgó energiákat széttöri, elaprózza. Minden sarka és éle pengeszerű energiateret hoz létre, mint megannyi kard a térben. A belső feszültsége minimális, mert általában rúd alakzatból csiszolják formára, a felületi feszültséggel bíró részek jelentős részét lecsiszolják. Az ólom tartalomtól függ, hogy milyen minőségű és mennyiségű szivárványt hoz létre. Minél magasabb az ólomtartalom annál látványosabb a szivárvány. Célszerű olyan esetekben használni, amikor az elaprózódás, széttörés élménye kedvező. Például: Ha egy folyosón, vagy lépcsőn lassítani szeretné az energiaáramlást. Vagy az Emberi kapcsolatok területére tenni, amikor növelni szeretnénk a barátaink számát, ha elértük a kívánt hatást, akkor a szoba mértani közepén lévő mennyezetvilágításra helyezze el, mert itt amúgy is szétváló energiák vannak, tehát nem ront a helyzeten.

Hegyi kristály medál
Elsősorban személyes használatra ajánljuk ezt az eszközt. A személyes sorsterülethez tartozó szimbólumot javasoljuk a testen hordani, hogy minél közelebbi élményt nyújtson. A medál rezgése azonos a jel viselőjének alap rezgésével, és ez segíti a napi életfeladatok helyesebb megoldását.
Egyéb alkalmazási lehetőség: A megfelelő területre elhelyezve növeli a tér energia jellemzőit.
A medál hegyi kristályból készül, ami a gerincoszlopra és a hasi idegfonatra (plexus solaris) hat kedvezően.
Javasolt havonta egyszer hideg folyó csapvíz alá tartani, hogy a kedvező alaprezgések felfrissüljenek, megerősödjenek.

Szélcsengők, mozgókák
A feng shui eszköztárának közkedvelt darabjai a hangot adó és a hangot nem adó különböző mozgókák és szélcsengők. Rendszerint fém, bambusz rudakból, csengőkből készült szerkezetekről van szó, amelyeket fellógatnak a lakás olyan pontjaira, ahol a légmozgás következtében a szerkezetet alkotó részek egymásnak ütközhetnek, és hangot adnak. A szélcsengő a rossz csí (energia) távoltartásának hatékony eszköze, míg a csít élénkíti. A hangja és a súlya legyen megfelelő a környezet igényeinek. Súlyos szélcsengőket a szabadtéri területekre tegyünk. A hálószobába tompa, mély hangú szerkezet illik. Csilingelő vidám hangú csengőt inkább a nappaliba tegyünk.
A gerendák kedvezőtlen energiaterét sípok rögzítésével kiegyenlíthetjük. Ezek az eszközök nem adnak olyan hangot, amelyet az emberi fül érzékelni képes, viszont a kürtő elvnek megfelelően működnek. felfelé szívják az energiaáramlást.

(Forrás: Günther Sator: Feng shui, amv.uw.hu/kt_fengshui.html )

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Kapuvár

(Törökné, 2011.08.29 19:26)

Tisztelt Szakértő,

Pár éve követem a fengshui alapján lakásom ,Szépségszalonom berendezését. Hálószobámat átvittem ény-ra,mert a dkeleten nem tudtam aludni,túl sok volt az energia, Tudom,hogy a szúrós virágokat nem szereti a fengshui, Betettem a hálómba 2 db Aloaverát.Nem tudom,hogy az milyen virágnak minősül.
Megköszönném válaszukat :Törökné