Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Energiák

2009.07.04

Chi és Sha

A Chi (Qi, Prána, Bioenergia/Életenergia) számos kultúrában megjelenik, mint egy „láthatatlan”, de érzékelhető energiarács, ami áthat minden élőt, és amely működtet, táplál minket. Rengetegféle megközelítése létezik az életenergiának – ilyen a reiki vagy pránanadi-féle kozmikus energia, a Tai Chi-nál testben keringetett chi, vagy a pszi sebészetnél használt „pszi” energia. Gyakorlatilag mindezek az „univerzum” energiájának különféle megjelenési formái, amit az alapján csoportosítottak, hogy éppen milyen oldalról figyelték meg bizonyos célok elérésének megértéséhez.

 

A Feng Shui gyakorlatához háromféle energiát kell megkülönböztetnünk. Az egyik a testben keringő energia, ami - akár csak a vérnek - folyamatos áramlásával és tisztaságával garantálja életfolyamataink helyes működését – ez az „Én”.

 

A másik energia, amit Kozmikus vagy Univerzális Chinek szoktak nevezni (megjegyzem, hogy e fogalmat többféleképpen is használják) a külső világban működő chi, ami a „nem-Én” - ez más életfolyamatokra van közvetlen hatással. Ezek azok az energiák, amik csak közvetve hatnak ránk – közvetlen energiarendszerünkre.

 

Chi sokféleképpen megjelenhet, de mindig szorosan kapcsolódik valamiféle életfolyamathoz - tudathoz. Gyakorlatilag felfoghatjuk úgy is, mint egy filozofikus megközelítés a világ működésére, táplálására, ez elég a Feng Shui szempontjából. Így ahol oxigén, ott chi, ahol mozgás, ott chi, ahol hő ott chi van – tehát egyrészt vannak a fizikai létezéshez kapcsolható elemi energiák – szélfújás, erdőtűz, vízfolyások. Ezen túl vannak a fizikai létezéshez nem kapcsolható energiák, amivel a Feng Shui külön foglalkozik – ilyen például egy bármilyen lény (pl. visszajáró lélek) érzelme.

 

Van egy másik megközelítése is a Chinek, amivel szintén egy újabb nézőpontból vizsgálható meg : minden anyagnak van bizonyos frekvenciatartománya, ahol az anyag létezik (rezeg). Amit „fizikai” világnak nevezünk egy bizonyos frekvenciatartományt takar. A Chi ezen túl, finomabb rezgéssel létezik, ugyanúgy képes változni, átalakulni, mint a fizikai világ, csak ennél jóval gyorsabban.

 

Az emberi energiarendszernek megvan az „egészséges” rezgése. Amikor egy – mondjuk – máshogy rezgő chi hat rá, képes az energiarendszert „lehúzni”. Ez kezdetben fáradság, kedvtelenség, levertségben nyilvánulhat meg, de hosszútávon akár fizikai szinten is megjelenhet betegségek formájában. Így amikor negatív energiáról beszélek a cikkben, az a saját energiarendszerünk frekvenciájára károsan ható energiát jelenti. A Feng Shuiban ezt nevezik Sha-nak, és máris megfogalmaztuk a harmadik fontos energiát. Egyszerűen szólva – ahol az életenergia „iható”, ott „Chi”, ahol megromlik, ott Sha”.

 

Yin és Yang

Ahhoz, hogy dolgozni tudjunk a hatásokkal, megértsük őket, és változtassunk rajtuk, különféle módszereket kínál a Feng Shui. Az egyik ilyen a nyugati világban már régóta közhellyé vált „Yin és Yang” elve.

 

A Yin a nőies, lágy, sötét, nedves, gömbölyű, belső, bensőséges, nyugodt, mozdulatlan, intuitív, mély, hűvös megjelenést jelenti, míg ezzel ellentétben a Yang a férfias, durva, világos, száraz, szögletes, külső, külsőséges, aktív, mozgó, elemző, magas, forró tulajdonságokkal bír.

 

Ez nagyon könnyen megérthető, csak gondoljuk végig teljesen függetlenül mindentől, hogy a mai világban mit nevezünk nőiesnek és férfiasnak, és bár ezek a fogalmak nem fogják teljesen lefedni a Yin és Yang-ot, de hozzásegíthetnek a pontosabb megértéshez, és képessé tehetnek a megkülönböztetésre.

 

Például: a férfi izmos, a nő testét bőr alatti zsír fedi, így vonalai lágyabbak. A férfi kifelé aktívabb, míg a nő befelé passzív. A férfiak elemzők, a nők intuitívabbak. Természetesen ezek csak durva általánosítások, és példák a különbségek megértésére, mivel egyetlen férfi és egyetlen nő sem Yin vagy Yang, hanem a kettő együtt (egyéntől függő arányokban).

 

Jó gyakorlat, hogyha körbenézel a szobában, és megfigyeled az egyes tárgyak alakját, színét, mintázatát, és besorolod őket Yin illetve Yang szerint. Magyarázd is meg, miért oda tennéd, írd fel valahova. Utána nézd meg ugyanazt a tárgyat egy másik napszakban, vagy napon, amikor más a hangulatod, mások az érzelmeid, és sorold be újra. Így észrevehetsz más nézőpontokat is egyazon tárgy esetén.

 

Ezután írd össze, hogy a nappalidban, a hálószobádban, a dolgozószobádban milyen energia van túlsúlyban. Dolgozószobára sok esetben inkább a Yang, míg hálószobára a Yin energia jellemző.

 

Vesd össze az eredményt a megadott szobában támadó érzéseiddel, milyen irányba befolyásolja a szoba a hangulatod? Pl. lehetséges, hogy egy durván túlsúlyban lévő Yang hálószobában álmatlanságtól szenved valaki. Természetesen ez csak „nagy általánosság”, és ez is teljesen egyéntől függő.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

(Phoenix, 2012.11.16 11:18)

Elolvastam végíg és én most kezdtem ez a téma íránt érdeklődni, mint már túl vagyok külömböző kinézis képességeken és nagyon jó cikket írtál csak gratulálni tudok hozzá, ügyes vagy ! :)