Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Az öt elem

2009.07.04

Az öt elem

A kínai filozófiában öt elemet különböztetnek meg egymástól, ezen elemek építik fel a világot, illetve minden létező dolog kapcsolható 1-1 elemhez. Vizsgálandó mind a lakókra, mint a lakókörnyezetre jellemző uralkodó elem.

 

 1. A tűzelem a nyárnak felel meg, a hőség, a forró, sokszor égető vágyak, aktív kiáramlás, tettrekészség, cselekvési kényszer, felületesség. Felfelé áramló energia. Színe a vörös és a tűz különböző árnyalatai. Az ilyen emberek képesek elérni céljaikat pontosan, ahogy a köznyelv mondja: „tűzön vízen át”. Negatív értelemben képesek rá, hogy bele-belekapjanak dolgokba, és félbehagyják őket, mivel már újabb dolog érdekli őket, újabb dolog iránt ég a tűz bennük. Lakhely szempontjából a legmelegebb helyek: konyha, tűzhely, kazán…stb felel meg neki.

   

 2. A föld elem a késő nyár, a termékenység, az aratás, olyan, mint a naplemente előtti órák. Békés, nyugodt, kiegyensúlyozott, csöndes, a munka utáni megpihenés. A föld mozgása kiterjedés és összehúzódás – ez határozza meg bolygónk felszínét is. Színe a barna, sötét sárga, okker.

   

 3. A fém elem erős egyéniséget takar, ez az ősz, az elmúlás, az alkalmazkodás. Azok az emberek, akikben a fém dominál, tudják mit akarnak, és azt is, hogy mit nem. Szeretnek kompromisszumot kötni, de ha kell harcolni is képesek. A kiegyensúlyozott életet élők között, itt jellemző leginkább a későn érő típus, aki hosszú időn át – akár egész életén át – keres a világban, sokszor önmaga sem tudja mit. A fém mozgása befelé húzódás, ahogy a föld összenyomja a kristályokat, melyből fém keletkezik. Színe a fehér és az ezüstös színek.

   

 4. A víz elem a tél, csönd, nyugalom, mélység, forrás, kitörés/feltörés, lágyság, szétfolyás, hideg. Azok akikben a víz elem a domináns gyakran lehetnek fázósak, testi-lelki melegségre vágyók. A víz mozgása a lefelé áramlás és szétterjedés, ahogy a zuhatag aláhull, majd beteríti a talajt. Színe a kék és árnyalatai.

   

 5.  A fa elem a tavasz, az ébredés szimbóluma. Ez az életerő, a magasra törés, a szilárdság, keménység, rendíthetetlenség, növekedés, kiválasztás, védelem, kapcsolat ég és föld között, az egészség, és a stabilizálódás. Mozgása a kiterjedés, ahogy a fa nő – kora előrehaladtával törzse egyre terjedelmesebb lesz. Színe a zöld és árnyalatai.

 

 

 

Kép

 

 

Az öt elem körforgásban áll egymással, ahogy az évszakok is. Két ciklust ismerünk, a teremtő ciklus a következő:

A Fa (tavasz) táplálja a Tüzet (nyár) – a tűz megeszi a fát. A Tűz táplálja a Földet (késő nyár) – hamut ad a földnek, földdé emészt. A Föld táplálja a Fémet (ősz) – a fém a földből ered. A Fém táplálja a Vizet (tél) – olvadt fém a víz. A Víz táplálja a Fát.

 

A pusztító ciklus pedig:

A Fa rombolja a Földet – tápanyagot eszik belőle. A Föld rombolja a Vizet – beszívja. A Víz rombolja a Tüzet – eloltja. A Tűz rombolja a Fémet – megolvasztja. A Fém rombolja a Fát – kivágja.

Az öt elem egymásra hatását a ciklusokból lehet kiolvasni, amely már a gyakorlatban is alkalmazandó. Meghatározható, hogy egy szobában milyen elem uralkodik az alapján, hogy milyen anyagok, színek, formák a dominánsak. Pl. vizes szobában lehet akvárium, hullámzó függöny, kék asztalterítő és szőnyeg, kerekded formák, fehér fényű lámpa, apró szökőkút, vízre utaló képek, festmények.. satöbbi. Az egye

 

s elemek uralmát a lakók személyiségéhez, dominanciájához kell mérni, de általános elvek, hogy például a vörös és a kék színek nem túl szerencsések együtt (víz és tűz), de ugyanígy a barna és a kék (föld és víz), vagy zöld és ezüst (fa és fém)…stb.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.